Sprawozdanie z konferencji 20-22.11.2017 Spała

W dniach 20-22 listopada 2017 roku w Ośrodku Przygotowań Olimpijskich COS w Spale odbyła się coroczna konferencja trenerów szkolenia olimpijskiego w sportach letnich Tokyo 2020.

W ramach trzydniowego programu odbyło się wiele interesujących prelekcji  i warsztatów metodycznych z udziałem trenerów wszystkich letnich sportów olimpijskich. W konferencji wzięło udział  ponad 160 szkoleniowców kadr narodowych, a także kierownicy wyszkolenia polskich związków sportowych, przedstawiciele Departamentu Sportu Wyczynowego MSiT, trenerzy Zespołu Metodycznego Instytutu Sportu – PIB oraz wykładowcy z kraju i zagranicy. Przewodnim tematem konferencji były tematy związane z oceną występów  polskich sportowców na głównych imprezach mistrzowskich w 2017 roku oraz  plany na najbliższy Igrzyska Olimpijskie.

Konferencję otworzył Pan Dyrektor Departamentu Sportu Wyczynowego MSiT dr Marcin Nowak, krótko witając przedstawicieli MSiT, wszystkich trenerów, działaczy, wykładowców oraz zaproszonych gości. W pierwszym wystąpieniu głos zabrał Minister Sportu i Turystyki – Witold Bańka dokonując krótkiego podsumowania minionego sezonu oraz planów i bieżących działań ministerstwa.

Po wystąpieniu Pana Ministra ponownie głos zabrał Dyrektor DSW dr Marcin Nowak przedstawiając Działania Departamentu w 2017 r, a po nim swoje wystąpienie mieli przedstawiciele Instytutu Sportu- PIB w Warszawie, w osobach Pani Dyrektor dr Urszuli Włodarczyk oraz dr Piotra Żmijewskiego-  przedstawiając aktualne działania prowadzone przez Instytut wspomagające polskie związki sportowe zarówno na poziomie merytorycznym jak i organizacyjnym.

Przedstawiciele Instytutu Sportu-Państwowego Instytutu Badawczego w osobach dyrektorów: dr Bartosza Krawczyńskiego i dr Piotra Żmijewskiego przedstawili aktualne działania prowadzone przez Instytut wspomagające polskie związki sportowe zarówno na poziomie merytorycznym jak i organizacyjnym. Przedstawiono także możliwości Instytutu w zakresie możliwości diagnostycznych dedykowanych wysokiej klasy sportowcom. Zaproszono także przedstawicieli sztabów szkoleniowych poszczególnych związków do bliższej współpracy w kolejnym cyklu olimpijskim. W dalszej części wystąpień swoje oferty przedstawiali dyrektorzy OPO COS w Cetniewie, Wałczu, Giżycku, Szczyrku i Zakopanem. W ostatnim panelu dnia pierwszego wystąpił Łukasz Szeliga Prezes Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego, przedstawiając informacje o przygotowaniach Reprezentacji Polski na Igrzyska Paraolimpijskie „Tokyo 2020”. Na koniec dr Marcin Nowak dokonał oceny startu reprezentantów Polski w głównych zawodach 2017 r.

Kolejne dni konferencji to tradycyjnie część szkoleniowa. Pierwszy z paneli skupiał się na tematyce Aktualne tendencje światowe w planowaniu obciążeń treningowych, żywieniu i suplementacji, treningach siły i mocy oraz przygotowaniu sportowca do zawodów w wysokiej temperaturze otoczenia. Wystąpili w nich eksperci z wielu ośrodków badawczych z kraju oraz jeden przedstawiciel gospodarza przyszłych IO 2020. Prof. Jakub Adamczyk przedstawił problematykę - Periodyzacji - aktualne tendencje i rekomendacje szkoleniowe, mgr inż. Olga Surała przybliżyła problemy związane z Nowymi substancjami ergogenicznymi – bilans zysków i strat, następnie prof. Ewa Ziemann poruszyła ważny temat dotyczący Rekomendacji do procedur stosowania chłodzenia i zabiegów krioterapeutycznych w celu przyspieszenia regeneracji powysiłkowej i optymalnego przygotowania zawodników do startu w wysokiej temperaturze i wilgotności , czyli warunkach jakie będą panowały w Tokio. Na koniec tego panelu wykład prof. Zbigniewa Trzaskomy „Dobór ciężarów w ćwiczeniach siły
i mocy mięśniowej” przedstawił w zastępstwie dr Tomasz Grzywacz.

W sesji poobiedniej odbył się bardzo interesujący panel dyskusyjny pt. Wymiana doświadczeń w kwestii aklimatyzacji, planowania oraz wspomagania zawodników do IO 2020 w Japonii, w którym uczestniczyli dr Jerzy Skucha (Zespół Metodyczny) jako moderator, oraz wybitni trenerzy w osobach: Henryk Olszewski – PZLA, Zbigniew Król – PZLA, Tomasz Kryk – PZKaj  i Paweł Kowalski- PZŻ. Po panelu dyskusyjnym odbyła się praktyczna prezentacja Leszka Dyji na temat Roli treningu stabilizacji czynnej we współczesnym sporcie. Końcówka drugiego dnia konferencji należała już do naszego zagranicznego gościa w osobie prof. Masamitsu Ito z  Nippon Sport Science University Coaching Studies Lab, który w swoich dwóch wystąpieniach poruszył bardzo ważne tematy. Pierwszy to Przygotowania do IO 2020: różnice kulturowe, realia życia w Tokio, klimat, informacje z Japońskiego Komitetu Olimpijskiego PRACTICAL TIPS FOR COACHES, a drugi dotyczył Możliwości rekonesansu przedolimpijskiego: infrastruktura sportowa w Tokio i okolicy, rekomendowane ośrodki sportowe, kontakty z lokalnymi przedstawicielami klubów/ośrodków sportowych.

Tradycyjnie drugi dzień konferencji zakończył się Trenerskim Klubem Dyskusyjnym, podczas którego w mniej formalnej, kuluarowej atmosferze kontynuowano wymianę doświadczeń i poglądów, między trenerami, wykładowcami, działaczami oraz zaproszonymi gośćmi.

W ostatnim, trzecim dniu konferencji dominowała tematyka szkoleniowa realizowana przy współpracy z Akademią Trenerską, w której to mieliśmy kilka ciekawych wystąpień i warsztatów szkoleniowych. Na początku o chronicznym stresie w sporcie prof. Radosław Laskowski, po nim o aktualnych problemach antydopingowych w świetle nowej ustawy i powołania nowej agencji POLADA mówił p.o dyrektora mgr Michał Rynkowski, a po nim kolejny raz głos zabrał prof. Masamitsu Ito  prowadząc warsztat trenerski: Osiągnięcia sportowe wspierane przez Japan Institute of Sport Sciences. Ostatni blok sesyjny rozpoczął dr Hubert Krysztofiak Centralny Ośrodek Medycyny Sportowej, przedstawiając informację o strategii zabezpieczenia medycznego w przygotowaniach do IO „Tokyo 2020”,  a po nim Informację o strategii zabezpieczenia organizacyjnego przygotowań do IO „Tokyo 2020” przedstawiała Marzena Koszewska z PKOl. Konferencję podsumował podsekretarz stanu MSiT Jan Widera dokonując krótkiego podsumowania minionego sezonu oraz planów na najbliższy sezon.  Podsumowując także przebieg konferencji, serdecznie podziękował wszystkim wykładowcom, organizatorom oraz uczestnikom i życzył kolejnych sukcesów sportowych w nadchodzącej olimpiadzie.

Relacje na żywo

Igrzyska w Tokio