Lód a wysiłek autor: Dr Dariusz Sitkowski, data: 21:02, 08 Oct 2011 r.

Spożywanie lodu przed długotrwałym wysiłkiem fizycznym może przyczynić się do istotnej poprawy wydolności?

/files/person/portret_sitkowskiego.jpg

W czerwcowym numerze „International Journal of Sports Physiology and Performance”, grupa naukowców z Australii opublikowała wyniki eksperymentu, w którym wysiłek symulujący 40-kilometrową jazdę na rowerze na czas (eq. 1200 kJ) poprzedzony był spożyciem kruszonego lodu (ICE) lub tej samej ilości (6.8 g/kg masy ciała) zwykłej wody z kranu (CON). Chociaż spożycie lodu spowodowało istotne obniżenie temperatury wewnętrznej organizmu, to jednak inne wskaźniki, mierzone w czasie eksperymentu, takie jak: temperatura skóry, subiektywne odczucie ciężkości wysiłku oraz częstość skurczów serca nie zależały od tego, co przyjmowali badani. Najistotniejsze było jednak to, że czas potrzebny na wykonanie zadanej pracy był po spożyciu lodu istotnie krótszy (o 6.5%) niż po spożyciu zwykłej wody (ICE: 5011±811 s, CON: 5359±820 s). 
Wyniki tego eksperymentu wskazują, że przedstartowe schładzanie poprzez spożywanie kruszonego lodu, pozwala w łatwy sposób obniżyć temperaturę wewnętrzną i nawodnić organizm, co korzystnie wpływa na zdolność do wykonywania długotrwałych wysiłków.  (Więcej szczegółów w: „J Sports Physiol Perform” 2010, 5, 140-151).

Relacje na żywo

Igrzyska w Tokio

Igrzyska w Pekinie